10 syytä valita Tervamaali

10 syytä valita Tervamaali

19.03.2024 — blogi

Tervakäsittelyllä on pitkät perinteet ja yhä nykyään sitä käytetään puun suojaamiseen ulkona.

Tervakäsittely on samanaikaisesti hyvin perinteinen että ajankohtainen, sillä se suojaa puuta luonnollisesti männystä saatavan raaka-aineen avulla.

Listasimme sinulle meidän mielestämme parhaat syyt valita tervamaali, upean lopputuloksen lisäksi tietenkin!

1. Raaka-aine männystä

Tervaa saadaan pääsääntöisesti pihkaisia mäntyjä polttamalla, eli se on aito luonnon antama maali. Tervan sekaan voidaan levittää muita luonnon tuotteita kuten pellavaöljyä ja puutärpättiä. Terva on luonnostaan ruskeaa, mutta lisäämällä sekaan pigmenttiä, voidaan tervamaalien värivalikoimaa kasvattaa.

2. Tervamaali on Monikäyttöinen

Terva sopii lähes kaikkiin ulkona oleviin havupuupintoihin. Tervaseoksia on toki erilaisia, mutta pääsääntöisesti Tervamaalilla voidaan käsitellä niin julkisivut, katot, aidat, tunturimajat, hirsimökit, pergolat, aidat, terassit ja lavakaulukset.

3. Sopii keittomaalin ja rautasulfaatin päälle

Tervamaalilla voi käsitellä aiemmin keittomaalilla, kuten punamultamaali, ja rautavihtrillillä käsiteltyjä pintoja. Tervakäsittely antaa saman perinteisen tunnelman, mutta tasaisemman ja kestävämmän lopputuloksen.
Lue lisää punamultamaalin päälle maalaamisesta.

4. Pohjustusta ei tarvita

Tervamaali levitetään suoraan puupuhtaalle pinnalle, eli puuta ei tarvitse pohjustaa tai pohjamaalata. Tämä säästää aikaa ja kuluja.

5. Puupinnan valmistelu on helppoa

Tervamaalia voi käyttää sahapinnalle, hienosahatulle tai höylätylle puupinnalle. Tuoreen puupinnan valmisteluksi riittää irtoaineksen harjaus pois. Hieman vanhempi pinta kannattaa pestä, jotta pinnassa ei ole home- tai leväkasvustoa.

6. Hyvä peittävyys

Pigmentoidut Tervamaalimme peittävät hyvin jo kerralla, ja pinta näyttää yleensä valmiilta heti kertalevityksen jälkeen. Uudelle puulle suosittelemme kuitenkin aina kahta maalauskertaa, jotka tehdään saman maalauskauden aikana.

7. Tasainen levitysjälki

Tervamaalien ja tervakuullotteiden levitys on helppoa, sillä pienet levitysvirheet tasaantuvat tervan imeytyessä puuhun.

8. Huoltokäsittelyväli pitenee

Tervapinnan huolto on yksinkertaista eikä vaadi raskasta raappaamista, sillä hilseilyä ei ole. Pinnan hyvä puhdistus riittää pinnan valmisteluksi. Ensimmäinen huoltokäsittely julkisivuille tulee noin 6–8 vuoden jälkeen, mutta tämä aika pitenee ajan oloon, kun puu kyllästyy tervasta.

9. Aito tervan tuoksu ja tuntu

Tervalla maalaus on kokemus, joka ei heti unohdu. Levityksen helppous tuntuu mukavalta ja ulkona leijaileva tervan tuoksu täyttää aistit.

10. Luotettava pohjoismainen valmistaja

Auson on valmistanut tervamaaleja vuodesta 1928, ja se on johtava pohjoismaalainen tervatuotteiden valmistaja, jonka reseptit perustuvat perinteisiin sekä vankkaan tietoon ja taitoon.