Miten tervamaali valmistetaan

Miten tervamaali valmistetaan

01.06.2023 — blogi

Puuterva on luonnollinen tapa suojata puuta. Mutta mistä se tulee?

Puuterva on kokonaan luonnontuote, joka valmistetaan hartsirikkaasta eli pihkaisesta puusta polttamalla. Pääosin valmistukseen käytetään mäntyä, jonka sisältämä hartsi muuttuu tislausuunissa pitkään polttamalla tervaksi. Näin saatu mäntyterva ei sisällä lainkaan lisäaineita ja se on olomuodoltaan juoksevaa. Tervalla on pitkät perinteet ja sitä on jo kauan käytetty puun suojaamiseen. Tästä syystä se toimii yhä nykyään erinomaisena pohjana maaleille. Voidaan siis sanoa, että Ausonin tervamaali on luonnon omaa maalia.

Puuterva valmistetaan hartsirikkaasta puusta ja pääosin siihen käytetään mäntyä.

Puuterva uutetaan lähinnä männystä, vaikka vaihtoehtona on myös esimerkiksi kuusi. Hartsin määrä kuusessa on kuitenkin niin pieni, että puuta tarvitaan tervan valmistamiseen paljon ja siten materiaalia kuluu hukkaan.

Mänty sisältää useita erittäin nestemäisiä hartsihappoja, joita nimitetään yleisesti hartseiksi. Pitkän, kontrolloidun polton – matalan lämpötilan tislauksen – kautta tästä hartsista tulee mäntytervaa.

Tervan valmistus on pitkä ja luonnollinen prosessi

Suurin hartsin kerääntyminen tapahtuu, kun mänty kaadetaan. Tämä lisää hartsin tuotantoa jäljelle jäävässä kannossa sekä juurissa. Useiden vuosien jälkeen on aika uuttaa hartsi tästä puumateriaalista.

Hartsi muuttuu tervaksi tislaamalla uunissa. Käytetty menetelmä tunnetaan matalan lämpötilan tislauksena, mikä tarkoittaa, että puuta poltettaessa rajoitetaan ilman määrää poltossa. Puun sisältämät hartsihapot reagoivat uunin lämmössä ja muuttuvat juoksevampaan olomuotoon.

Kestävä puunsuoja ja tervan tuttu tuoksu

Hartsi on puun oma, luonnollinen suoja. Keskiajalla hartsista saatu mäntyterva oli ainoa tunnettu tapa suojata puuta ja yhä tänä päivänä se on yksi parhaista puunsuojista. Monien mielestä se antaa myös kauneimman lopputuloksen.

Talon maalaus luonnon omalla tervamaalilla on kokemus jo itsessään. Työmaalla viipyvä tervan tuttu tuoksu tuntuu luonnolliselta ja rauhoittavalta, kuin luonto itsessään. Värit sopivat upeasti kaikkiin puurakenteisiin ulkona, mukaan lukien julkisivut ja aidat. Myös aiemmin punamultamaalilla käsitellyn talon uusintamaalaus onnistuu tervamaalilla, ilman että väristä tai kauniista lopputuloksesta joutuu tinkimään.

Pähkinänkuoressa

Tislauksesta syntyvä viskoosi neste on mäntytervaa. Tervan valmistuksella on pitkät perinteet ja mäntyterva on puhdas luonnontuote, joka ei sisällä lisäaineita. Tervan tislausprosessin toissijainen tuote on puuhiili. Myös tärpättiä uutetaan männystä.