Terva – Mihin tervaa käytetään?

Terva – Mihin tervaa käytetään?

18.03.2024 — blogi

Mäntytervasta valmistetut maalit ja kuullotteet ovat kestäviä ja luonnollisia puun pintakäsittelyaineita, joilla on lukuisia käyttökohteita.

Tervaa on käytetty jo satoja vuosia muun muassa puun, köysien, riveen käsittelyyn, ja se on ajan oloon todettu kestäväksi suojaksi monenlaisille pinnoille ja käyttökohteille. Vaikka tervauksella on pitkä historia, on sen käyttö monille silti vierasta.

Listasimmekin alle muutaman käyttökohteen, joissa voit hyvin hyödyntää tervan luonnollisia ja suojaavia ominaisuuksia yhä tänään.

Kahdeksan käyttökohdetta, joissa voit hyödyntää tervaa

 1. Julkisivumaali sinulle, joka välität kodistasi tai mökistäsi.

  Mäntytervasta tehty Tervamaali sopii kaikille talostaan välittäville. Tervamaali suojaa ja säilyttää julkisivun kyllästämällä puuta sen omilla, luonnollisesti suojaavilla aineilla. Lisäksi saat pinnan, joka muuttuu aina vain kauniimmaksi ajan myötä.
 2. Puumaali sinulle, joka haluat suojata aiemmin keittomaalatut pinnat värjäämättömällä maalilla.

  Mäntytervasta valmistetulla Tervamaalilla voit maalata aiemmin keittomaalilla käsiteltyä puuta. Valitsemalla sävyistä esimerkiksi punatervan, säilytät punamultamaalin upean värisävyn, mutta saat kestävämmän ja värjäämättömän pinnan.
 3. Kattomaali sinulle, joka haluat perinteisemmän suojan puukatollesi.

  Terva mielletään usein etenkin kirkkojen paanukattojen suoja-aineena, mutta se sopii hyvin myös muiden puukattojen suojaamiseen säältä. Alkuun katto vaatii ehkä tavanomaista enemmän huoltoa, mutta lopulta taloasi suojaa vettäpitävä kerros luonnon omaa maalia.
 4. Veneterva sinulle, joka vaalit puuvenettäsi.

  Veneen tervauksella on pitkät perinteet. Hyvin tervattu vene on vesitiivis ja kaunis. Perinteisesti vene käsitellään värittömällä tervalla, mutta siihen sopii hyvin myös pigmentoidut tervamme.
 5. Terassiöljy sinulle, joka haluat luonnollista ja takuuhelppoa tuotetta patiollesi.

  Terva sopii hyvin puun kyllästämiseen, jolloin puu ei kuivu ja haristu helposti ja pinta kestää vettä. Miksipä siis tervaa ei käyttäisi terassin suojaamiseen – varsinkin kun sen levitys on erittäin helppoa, eikä niin pikkutarkkaa.
 6. Aitamaali sinulle, joka arvostat tervan tarjoamaa luonnollista suojaa puulle.

  Tervattu pinta on kaunis ja matta. Erityisesti aitaelementeissä tämä luonnollisuus tulee upeasti esiin vehreyttä vasten ja pinta on turvallinen myös kasveille.
 7. Lavakaulusmaali sinulle, joka haluat peittävää ja luonnonmukaista suojaa kasvimaalle.

  Koska Tervamaali ei sisällä kasveille haitallisia aineita, voi sitä hyvin käyttää myös puutarhan rakenteisiin.
 8. Ulkomaali sinulle, joka haluat puupinnoille kestävän suojan ja pidät tervalla käsittelystä ja sen tuoksusta!

Tervalla käsittely on helppoa. Riittää, että sinulla on perustiedot puun käsittelystä ja pensseli pysyy kädessä. Kokeile siis rohkeasti ja ihastu.

Pitkä uusintamaalausväli julkisivulle

Mäntytervasta valmistettu tervamaali tekee pinnasta kestävä ja vaikka tervamaalaus onkin myös meistä hauskaa, niin odota vähintään kuudesta kahdeksaan vuotta uudelleenmaalausten välillä.