Tervaus pidentää puuveneen käyttöikää

Tervaus pidentää puuveneen käyttöikää

05.04.2024 — blogi

Puuvene on hiljainen ja lempeä seuralainen vesillä liikkuessa. Mutta kuten kaikki puu ulkona, tarvitsee puuvene myös säännöllistä pintakäsittelyä, jotta se pysyy suojattuna kosteudessa viihtyviltä ja puuta hajottavilta lahottajilta ja homeelta.

Tervaus on vanhin puun suojaus- ja säilömistapa ja tervaa käytetään yhä perinteisien puuveneiden suojaukseen. Hyvin tervattu ja pidetty puuvene kestää päivittäistä kastumista kesällä, ja se on suojattu kosteudelta ja sään vaihteluilta talvella, joten sitä voi säilyttää ulkona vaikka ympäri vuoden. Säännöllisellä tervauksella puuveneen käyttöikä siis pitenee merkittävästi.

Vinkit veneen tervaukseen

Veneen vuositervaus aloitetaan roskien poistamisella. Hiekka ja irtoroska lähtee harjalla ja irtoava terva ja muut epäpuhtaudet kaapimella tai teräsharjalla kevyesti harjaamalla.

Tervausajankohdasta on varmasti useita mielipiteitä. Tärkeintä kuitenkin on, ettei puu ole jäässä tai märkä kun tervaus tehdään ja ilma on riittävän lämmin, jotta terva tunkeutuu puuhun kyllästäen sen kokonaan. Kylmällä säällä tervausta tulisi välttää, sillä silloin terva ei imeydy puuhun vaan kuorettuu puun pintaan ja suojaus jää vajavaiseksi. Joskus myös tervaa on lämmitetty ensin vesihauteessa ennen tervauksen aloittamista, jotta se notkistuisi ja imeytyisi puun pintasolukkoon paremmin.

Veneen tervaukseen suositellaan ensisijaisesti hauta- tai miilutervaa, eli Ausonin Laaksossa poltettua puutervaa. Hautaterva ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto puuveneen käsittelyyn, vaan siihen sopivat myös esimerkiksi valmiit laimennetut tervatuotteet, kuten Ausonin Roslagenin mahonki.

Jos veneen tervaukseen käytetään laimentamatonta mäntytervaa, Laaksossa poltettu puuterva tai vaihtoehtona perinteinen Ausonin Aito puuterva, tehdään tervan laimennus itse. Näin toteutettuna tervan voi laimentaa juuri puun vaatimalla tavalla. Perinteinen resepti on sekoittaa kolmasosa tervaa, kolmasosa balsamitärpättiä ja kolmasosa pellavaöljyä joko raakana tai keitettynä keskenään, mutta muunkinlainen seos on mahdollista. Oikean seossuhteen valintaan vaikuttaa puuveneen ikä ja kunto sekä puulaji- ja laatu.

Tervaukseen käytetään työvälineenä normaalia, leveää ulkosivellintä, joka työn jälkeen puhdistetaan tärpätillä tai spriillä puhtaaksi.


Laaksossa poltettu Hautatervan tuotekuva

Laaksossa poltettu puuterva

Kullankeltainen hautaterva vaativiin käyttökohteisiin.

OMINAISUUDET

  • Tervattu pinta muuttuu ajan myötä kuultavaksi
  • Sopii tarkkaa käsittelyä vaativiin kohteisiin
  • Suosittelemme ohentamista
Roslagenin mahongin tuotekuva

Roslagenin mahonki

Juokseva tervakuullote, joka antaa puulle tummemman mahongin sävyn.

OMINAISUUDET

  • Valmistettu perinteisen ohjeen mukaan
  • Erittäin juoksevaa
  • Imeytyy hyvin