Aito Puutervan työohje

Yleistä
Aito puuterva on valmistettu pihkaisesta mäntypuusta. Se on väriltään tummaa ja sisältää kaikkia hartsin ja rasvahappojen ainesosia ja niiden muunnoksia, kuten hartsiöljyä, happihappoja ja estereitä, korkeampia rasva- ja terpeenialkoholeja ja steariineja – kaikkia ainesosia, joita laadukas puutervaa perinteisten käsitteiden mukaan sisältää. Aito puuterva on luonnontuote, jonka viskositeetti voi vaihdella eri valmistajien tuotteiden välillä.

Käyttökohteet
Aitoa puutervaa voidaan käyttää aiemmin puutervalla, rauta- vihtrillillä ja keittomaalilla käsitellylle sekä käsittelemättömälle puulle: puupaneeleihin, julkisivulaudoituksiin, puukatoille, aidoille, laitureille, puuveneisiin jne. Se sopii myös eläinlääketieteellisiin, mutta erityisesti farmaseuttisiin tarkoituksiin.

Käyttö
Maalattavan pinta tulee olla puhdas homeesta, levistä, irtoliasta ja auringon polttamasta puumateriaalista. Jos et ole täysin varma pinnan puhtaudesta, pese se homepesuaineella ja painepesurilla. Aito puuterva on suhteellisen juoksevaa, mutta jos sitä kuumennetaan esim. 50–70 asteisessa vesihauteessa tai sekoitetaan balsamitärpättiin, voi se imeytyä paremmin puuhun. Tervan voi myös laimentaa raa’alla tai keitetyllä pellavaöljyllä, jolloin tuote kuivuu paremmin.

Älä levitä liian paksusti, sillä kuumalla säällä pinta voi halkeilla ja vuotaa. Käytä maalaukseen sivellintä. Aitoa puutervaa voi myös ruiskuttaa kuumentamisen tai laimentamisen jälkeen.

Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaus ulkona. Käyttöturvallisuustiedote löytyy osoitteesta www.auson.se.

Pakkauskoot
1 l, 3 l, 10 l ja 200 kg (tynnyri)

Tekniset tiedot
Väri: Tummanruskea
Tiheys: 1,00 ± 0,03 kg/litra
Riittävyys: Ensimmäinen kerros: 2–4 m2/l (riippuen alustasta) Toinen kerros: 4–8 m2/l (riippuen alustasta)
Kuivumisaika: Ei kuivu vaan imeytyy alustaan, minkä jälkeen pinta tuntuu kuivalta. Tämä voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin riippuen säästä, höylätystä/ höyläämättömästä puusta, puulajista, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt puuhun/alustaan.
Laimennus: Balsamitärpätti tai sprii. Ohennettaessa voi esiintyä pieniä hartsisaostumia. HUOM! Älä käytä lakkabensiiniä.
Työvälineiden puhdistus: Tärpätti, sprii tai saippua ja vesi

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.