Laaksossa poltetun tervan työohje

Yleistä
Laaksossa poltettu puuterva 773 valmistetaan pihkaisesta mäntypuusta matalassa lämpötilassa uunissa polttamalla. Se on kauniin kullanruskeaa ja puhdasta, ja sillä on vähäinen pihkapitoisuus ja korkea hartsipitoisuus. Korkean hartsipitoisuuden takia aine kiteytyy varastoinnin aikana.
Nämä kiteet sulavat 45–50 °C kuumuuteen kuumennettaessa. Hartsi voi muodostaa saostumia. Koska kyse on luonnontuotteesta, saattaa aineen koostumus vaihdella eri valmistuserien välillä.

Käyttökohteet
Laaksossa poltettua puutervaa voidaan käyttää puutervalla käsitellylle ja käsittelemättömälle puulle: puupaneeleihin, julkisivuverhouksiin, puukattoihin, aitoihin, laitureihin, puuveneisiin jne.

Käyttö
Maalattavan pinta tulee olla puhdas homeesta, levistä, irtoliasta ja auringon polttamasta puumateriaalista. Jos et ole täysin varma pinnan puhtaudesta, pese se homepesuaineella ja painepesurilla. Laaksossa poltettu puuterva on suhteellisen jähmeää, mutta jos sitä kuumennetaan esim. 50–70 asteisessa vesihauteessa tai sekoitetaan balsamitärpättiin, se on helpompaa levittää ja voi imeytyä paremmin puuhun. Tervan voi myös laimentaa raa’alla tai keitetyllä pellavaöljyllä, jolloin tuote kuivuu paremmin.
Älä levitä liian paksusti, sillä kuumalla säällä pinta voi halkeilla ja vuotaa. Käytä maalaukseen sivellintä. Aineen voi myös ruiskuttaa kuumentamisen tai laimentamisen jälkeen.
Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaus ulkona. Käyttöturvallisuustiedote löytyy osoitteesta www.auson.se.

Pakkauskoot
1 l, 3 l, 10 l ja 200 kg (tynnyri)

Tekniset tiedot
Väri: Kullanruskea
Tiheys: 1,05 ± 0,03 kg/l
Riittävyys: Ensimmäinen kerros: 2–4 m2/l (riippuen alustasta) Toinen kerros: 4–8 m2/l (riippuen alustasta)
Kuivumisaika: Ei kuivu vaan imeytyy alustaan, minkä jälkeen pinta tuntuu kuivalta. Tämä voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin riippuen säästä, höylätystä/ höyläämättömästä puusta, puulajista, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt puuhun/alustaan.
Laimennus: Balsamitärpätti tai sprii. Ohennettaessa voi esiintyä pieniä hartsisaostumia. HUOM! Älä käytä lakkabensiiniä.
Työvälineiden puhdistus: Tärpätti, sprii tai saippua ja vesi

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.