Laaksossa poltetun tervan työohje

Laaksossa poltettu puuterva on erittäin hieno hautaterva, joka valmistetaan pihkaisesta mäntypuusta matalassa lämpötilassa uunissa polttamalla. Se on kauniin kullanruskeaa ja puhdasta, sillä tuotteessa on vain vähän nokea. Korkean hartsipitoisuuden takia aine kiteytyy varastoinnin aikana. Nämä kiteet sulavat 45–50 °C lämpöön kuumennettaessa. Hartsi voi myös muodostaa saostumia aineeseen. Koska kyse on luonnontuotteesta, saattaa aineen koostumus vaihdella eri valmistuserien välillä.

Käyttökohteet
Laaksossa poltettu puuterva sopii käsittelemättömille puupinnoille sekä aiemmin puutervalla käsitellylle puulle: kattoihin, veneisiin, paneeleihin, julkisivuverhouksiin, laitureihin, jne.

Käyttö
Maalattavan pinnan tulee olla puhdas homeesta, levistä, irtoliasta ja auringon polttamasta puumateriaalista. Jos et ole täysin varma pinnan puhtaudesta tai puu on ollut ulkona käsittelemättä yli 4 viikkoa, pese se homepesuaineella ja painepesurilla, ja anna sitten kuivua kunnolla.

Laaksossa poltettu puuterva on suhteellisen jähmeää, mutta jos sitä kuumennetaan 50–70 asteisessa vesihauteessa tai sekoitetaan balsamitärpättiin, se on helpompaa levittää ja voi imeytyä paremmin puuhun. Tervan voi myös laimentaa raa’alla tai keitetyllä pellavaöljyllä, jolloin pinta kuivuu paremmin.

Älä levitä liian paksusti, sillä kuumalla säällä pinta voi halkeilla ja vuotaa. Käytä maalaukseen sivellintä. Laaksossa poltettua puutervaa voi myös ruiskuttaa kuumentamisen tai laimentamisen jälkeen.

Maalaa puu 1–2 kertaa riippuen alustasta ja siitä, onko kyse uudesta käsittelystä vai huoltomaalauksesta. Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaa ulkona. Anna kuivua. Tee uuden puun toinen käsittely aikaisintaan muutamien päivien kuluttua, mutta viimeistään samalla maalauskaudella.

Tekniset tiedot
Pakkauskoot: 1 l, 3 l ja 10 l ja 200 kg
Tiheys: 1,05 ± 0,03 kg/l
Riittävyys: Ensimmäinen kerros: 2–4 m2/l (riippuen pinnasta) Toinen kerros: 4–8 m2/l (riippuen pinnasta)
Kuivumisaika: Ei kuivu vaan imeytyy alustaan, minkä jälkeen pinta tuntuu kuivalta. Tämä voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin riippuen säästä, höylätystä/höyläämättömästä puusta, puulajista, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt puuhun/alustaan.
Ohentaminen: Balsamitärpätti tai sprii. Ohennettaessa voi esiintyä pieniä hartsisaostumia. HUOM! Älä käytä lakkabensiiniä.
Työvälineiden puhdistus: Tärpätti tai sprii

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.