Roslagenin mahongin työohje

Roslagenin mahonki koostuu vanhan ruotsalaisen reseptin mukaisesti puutervasta, pellavaöljystä ja balsamitärpätistä.Valmis puupinta kuultaa läpi kuten lasyyrilla käsitelty pinta. Käsittely ei suojaa puuta auringon UV-säteiltä ja siksi pinta muuttuu myöhemmin harmaaksi. Jos puupinnasta halutaan tummempi ja värinkestävä, voidaan tervasekoitus pigmentoida esimerkiksi nokimustalla.

Käyttökohteet
Roslagenin mahonki sopii käsittelemättömille puupinnoille sekä aiemmin puutervalla, rautavihtrillillä tai keittomaalilla käsitellylle puupinnalle. Sitä on perinteisesti käytetty laitureissa, puuveneissä, venevajoissa jne.

Roslagenin mahonki ei sovellu käytettäväksi aiemmin maalatuille tai öljytyille puupinnoille, jollei näitä maalikerroksia hiota kokonaisuudessaan pois.

Käyttö
Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi levitä tervakuullote lämpimällä säällä. Lämpötilan ollessa yli 10 °C tervaa on helpompi työstää ja se tunkeutuu paremmin puuhun.

Sekoita aine huolellisesti ennen käsittelyä ja aina välillä käsittelyn aikana.

Maalaus:
Käsiteltävän pinnan tulee olla puhdas homeesta, levistä, irtoliasta ja auringon polttamasta puumateriaalista. Roslagenin mahonki sisältää pellavaöljyä, joka voi epäsuotuisissa olosuhteissa homehtua. Siksi on tärkeää, että pinta on perusteellisesti puhdistettu ennen käsittelyä. Jos et ole täysin varma pinnan puhtaudesta tai puu on ollut ulkona käsittelemättä yli 4 viikkoa, pese se homepesuaineella ja painepesurilla, ja anna sitten kuivua kunnolla.

Käsittele puu 1–2 kertaa parhaan suojan saavuttamiseksi. Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaa ulkona. Anna kuivua. Tee uuden puun toinen käsittely aikaisintaan muutamien päivien kuluttua, mutta viimeistään samalla maalauskaudella.

Tekniset tiedot
Pakkauskoot: 1 l, 3 l ja 10 l ja 200 kg
Tiheys: 0,90 ± 0,03 kg/l
Riittävyys: 6–12 m2/litra pinnasta riippuen
Kuivumisaika: Useista päivistä useisiin viikkoihin riippuen mm. säästä, puutavarasta, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt pintaan.
Ohentaminen: Balsamitärpätti. HUOM! Älä käytä lakkabensiiniä.
Työvälineiden puhdistus: Tärpätti tai sprii

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.