Tervaöljyn työohje

Tervaöljy perustuu Ausonin Aitoon puutervaan ja hienoimpaan balsamitärpättiin. Ohut Tervaöljy imeytyy syvälle puuhun ja ehkäisee puun kuivumista ja halkeilua. Se suojaa puuta tehokkaasti vedeltä ja hidastaa puun lahoamista. Tervaöljy on maalattaessa tummaa, mutta tumma väri haalistuu auringon UV-säteiden vaikuttaessa pintaan. Tämä prosessi voi kestää jopa muutaman kuukauden ennen kuin koko puupinta on palannut alkuperäiseen väriinsä.

Tuotteessa on tervan tuttu ja voimakas haju, joka vähenee muutaman päivän kuluessa ja muutaman kuukauden kuluttua haju on tuskin enää havaittavissa. Käsitelty pinta on käyttövalmis heti, kun kaikki tervaöljy on imeytynyt puuhun.

Tuotteen sisältämä mäntyterva on luonnon oma puunsuoja, ja se koostuu muun muassa erilaisista hartseista ja terpeeneistä. Hartsit (pihka) ovat puun luonnollinen tapa suojautua mikro-organismeilta ja parantaa puun haavoja. Terpeenit (liuotin) nopeuttavat tervan kuivumista. Mäntyterva valmistetaan pihkaisista männyistä uunissa polttamalla.

Käyttökohteet
Tervaöljyä käytetään pääasiassa painekyllästetylle terassilaudoitukselle, puutarhakalusteisiin, laitureihin, ja muihin käsittelemättömiin ulkopuupintoihin, joihin tarvitaan hyvin juoksevaa tervatuotetta.

Käyttö
Sekoita aine hyvin ennen maalausta. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi työskentele lämpimällä säällä. Lämpötilan ollessa yli 10 °C tervaa on helpompi levittää ja se tunkeutuu paremmin puuhun.

Käsittele ensisijaisesti vähintään 1–2 vuotta ulkona ollutta painekyllästettyä puuta, jotta tervaöljy imeytyy puuhun mahdollisimman hyvin. Uusi terassilaudoituksen käsittely vähintään 2 vuoden välein.

Älä käytä tuotetta aiemmin peittomaalatulle pinnalle tai puuöljytylle pinnalle ennen vanhan käsittelyn poistamista kokonaan.

Maalaus:
Maalattavan pinnan tulee olla puhdas homeesta, levistä, irtoliasta ja auringon polttamasta puumateriaalista. Jos et ole täysin varma pinnan puhtaudesta tai puu on ollut ulkona käsittelemättä yli 4 viikkoa, pese se homepesuaineella ja painepesurilla, ja anna sitten kuivua kunnolla. Käytä käsittelyyn ulkosivellintä tai telaa. Tervaöljyn voi myös ruiskuttaa. Levitä runsaasti ja tarvittaessa pyyhi kaikki imeytymätön aine lopuksi pois runsaaseen balsamitärpättiin tai spriihin kostutetulla liinalla.

Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaa ulkona.

Tekniset tiedot
Pakkauskoot: 1 l, 3 l ja 10 l ja 200 kg
Tiheys: 0,91 ± 0,03 kg/litra
Kuiva-ainepitoisuus: 50 %
Riittävyys: 6–10 m2/l pinnan laadusta riippuen
Kuivumisaika: Useista päivästä useisiin viikkoihin riippuen säästä, höylätystä/höyläämättömästä puusta, puulajista, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt puuhun.
Ohentaminen: Balsamitärpätti. HUOM! Älä käytä lakkabensiiniä.
Työvälineiden puhdistus: Tärpätti tai sprii

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.

Ladattavat aineistot