Tervaöljyn työohje

Yleistä
Ohut, juokseva Tervaöljy perustuu Aitoon puutervaan ja hienoimpaan balsamitärpättiin.
Tervaöljy imeytyy syvälle puuhun ja ehkäisee puun kuivumista ja halkeilua. Se suojaa puuta tehokkaasti vedeltä ja hidastaa puun lahoamista. Tervaöljy on maalattaessa tummaa, mutta tumma väri haalistuu auringon UV-säteiden hajottaessa pinnalla olevan puutervan. Tämä prosessi voi kestää jopa muutaman kuukauden ennen kuin koko pinta on palannut alkuperäiseen väriinsä.
Tervan voimakas haju vähenee muutaman päivän kuluessa ja muutaman kuukauden kuluttua haju on tuskin enää havaittavissa. Käsitelty pinta on käyttövalmis heti, kun kaikki tervaöljy on imeytynyt puuhun.
Mäntyterva on luonnon oma puunsuoja, ja se koostuu muun muassa erilaisista hartseista ja terpeeneistä. Hartsit (pihka) ovat puun luonnollinen tapa suojautua mikro-organismeilta ja parantaa puun haavoja. Terpeenit (liuotin) nopeuttavat tervan kuivumista. Mäntyterva valmistetaan pihkaisista männyistä uunissa polttamalla.

Käyttökohteet
Tervaöljyä käytetään pääasiassa painekyllästetylle terassilaudoitukselle, puutarhakalusteisiin, laitureihin, ja muihin käsittelemättömiin ulkopuupintoihin, joihin tarvitaan hyvin juoksevaa tervatuotetta.

Käyttö
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi työskentele lämpimällä säällä. Lämpötilan ollessa yli 10 °C tervaa on helpompi levittää ja se tunkeutuu paremmin puuhun. Sekoita aine hyvin ennen maalausta.
Käsittele ensisijaisesti vähintään 1–2 vuotta ulkona ollutta painekyllästettyä puuta, jotta tervaöljy imeytyy puuhun mahdollisimman hyvin. Uusi terassilaudoituksen käsittely vähintään 2 vuoden välein.
Älä käytä tuotetta aiemmin peittomaalatuille pinnoille.

Maalaus:
Harjaa pöly ja lika pois, ja pese pinta puhtaaksi levistä ja homekasvustosta. Poista myös aiemmat puuöljykäsittelyt. Pinnan tulee olla kuiva ennen maalausta. Käytä käsittelyyn sivellintä tai telaa. Tervaöljyn voi myös ruiskuttaa. Pyyhi kaikki ylimääräinen aine pois runsaaseen tärpättiin tai spriihin kostutetulla liinalla.
Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaus ulkona. Käyttöturvallisuustiedote löytyy osoitteesta www.auson.se.

Pakkauskoot
1 l, 3 l ja 10 l

Tekniset tiedot
Väri: Vaaleanruskea
Tiheys: 0,91 ± 0,03 kg/l
Kuiva-ainepitoisuus: 50 %
Riittävyys: 6–10 m2/l pinnan laadusta riippuen
Kuivumisaika: Useista päivästä useisiin viikkoihin riippuen säästä, höylätystä/höyläämättömästä puusta, puulajista, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt puuhun. Laimennus: Balsamitärpätti. HUOM! Ei lakkabensiini. Työvälineiden puhdistus: Tärpätti, sprii tai saippua ja vesi

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.