Tervavihtrillin työohje

Yleistä
Tervavihtrilli on sekoitus aitoa mäntytervaa, balsamitärpättiä ja harmaata pigmenttiä, joka antaa pinnalle samanlaisen värin kuin rautavihtrilli. Lämmin harmaa väri ilmaantuu käsiteltyyn pintaan myöhemmin, kun tervan luonnollinen ruskea väri vaimenee. Tervavihtrilli suojaa puuta kosteudelta ja auringon UV-säteiltä.
Mäntyterva on luonnon oma puunsuoja, ja se koostuu muun muassa erilaisista hartseista ja terpeeneistä. Pihkat (hartsi) ovat puun luonnollinen tapa suojautua mikro-organismeilta ja parantaa puun haavoja. Terpeenit (liuotin) nopeuttavat tervan kuivumista. Mäntyterva valmistetaan pihkaisista männyistä uunissa polttamalla.

Käyttökohteet
Tervavihtrilliä voidaan käyttää aiemmin rautavihtrillillä käsitellylle puulle sekä käsittelemättömälle tai aiemmin tervatulle puumateriaalille, kuten julkisivulaidoituksiin, paneeleihin, aitoihin, puukattoihin, lavakalusteisiin ja muihin ulkopuupintoihin.

Käyttö
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi työskentele lämpimällä säällä. Lämpötilan ollessa yli 10 °C tuotetta on helpompi käsitellä ja se tunkeutuu paremmin puuhun. Tuote on valmis käytettäväksi, älä laimenna.
Koska pigmentti laskeutuu purkin pohjalle varastoinnin aikana, on tärkeää sekoittaa aine huolellisesti ennen maalausta ja välillä maalauksen aikana.
Huomaa, että puuterva on luonnontuote, jonka ulkonäkö voi vaihdella eri valmistuserien välillä. Jos sinulla on useita eri valmistuseriä (ks. kannessa oleva valkoinen etiketti), sekoita ne keskenään värierojen välttämiseksi.

Maalaus:
Suosittelemme ulkoverhouslautojen käsittelyä kertaalleen ennen asennusta. Maalattavan pinta tulee olla puhdas homeesta, levistä, irtoliasta ja auringon polttamasta puumateriaalista. Jos et ole täysin varma pinnan puhtaudesta, pese se homepesuaineella ja painepesurilla. Pinnan tulee olla kuiva ennen maalausta. Maalaa suoraan ilman pohjamaalia ja käsittele huolella myös päätypuut. Käytä maalaukseen sivellintä. Voit käyttää myös ruiskua aineen levitykseen.
Tee uusintamaalaus aikaisintaan 1–2 päivän kuluttua. Maalaa 1–2 kertaa riippuen alustasta ja siitä onko kyse uudesta käsittelystä vai huoltomaalauksesta.
Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaus ulkona. Käyttöturvallisuustiedote löytyy osoitteesta www.auson.se.

Pakkauskoot
1 l, 3 l ja 10 l

Tekniset tiedot
Väri: Harmaa (himmeä)
Tiheys: 0,94 ± 0,03 kg/l
Kiintoainepaino: 48 %
Riittävyys: 6–10 m2/litra pinnasta riippuen
Kuivumisaika: Useista päivistä useisiin viikkoihin riippuen mm. säästä, puutavarasta, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt pintaan.
Työvälineiden puhdistus: Tärpätti tai sprii

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.