Tervavihtrillin työohje

Tervavihtrilli on sekoitus aitoa mäntytervaa, balsamitärpättiä ja harmaata pigmenttiä, joka antaa pinnalle rautavihtrillikäsittelyä muistuttavan harmaan pinnan. Tasainen ja matta, lämpimän harmaa väri ilmaantuu käsiteltyyn pintaan myöhemmin, kun tervan luonnollinen ruskea väri vaimenee. Tervavihtrilli suojaa puuta kosteudelta ja auringon UV-säteiltä.

Tuotteessa käytetty mäntyterva on luonnon oma puunsuoja, ja se koostuu muun muassa erilaisista hartseista ja terpeeneistä. Hartsit (pihka) ovat puun luonnollinen tapa suojautua mikro-organismeilta ja parantaa puun haavoja. Terpeenit (liuotin) nopeuttavat tervan kuivumista. Mäntyterva valmistetaan pihkaisista männyistä uunissa polttamalla.

Käyttökohteet
Tervavihtrilli sopii käytettäväksi uuteen käsittelemättömään puuhun ja aiemmin tervalla tai rautavihtrillillä käsiteltyyn puuhun, erityisesti julkisivulaudoituksiin, paneeleihin, aitoihin, puukattoihin, lavakalusteisiin ja muihin vastaaviin ulkopuupintoihin.

Käyttö
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi työskentele lämpimällä säällä. Lämpötilan ollessa yli 10 °C tervaa on helpompi levittää ja se tunkeutuu paremmin puuhun.

Tuote on valmis käytettäväksi. Älä laimenna. Tiiviiksi höylätyn, uuden puupinnan karhennus hiomalla voi parantaa tervan imeytymistä ja siten voimistaa väriä.

Koska pigmentti laskeutuu purkin pohjalle varastoinnin aikana, on tärkeää sekoittaa aine huolellisesti ennen maalausta ja välillä maalauksen aikana.

Huomaa, että Tervavihtrilli on luonnontuote, jonka ulkonäkö voi vaihdella eri valmistuserien välillä. Jos sinulla on useita eri valmistuseriä (tarkista kannessa oleva valkoinen etiketti), sekoita ne keskenään värierojen välttämiseksi.

Maalaus:
Ensisijaisesti suosittelemme ulkoverhouslautojen käsittelyä kertaalleen ennen asennusta tai viimeistään 4 viikon sisällä asennuksesta. Maalattavan pinnan tulee olla puhdas levästä, homeesta, irtoliasta ja auringon polttamasta puumateriaalista. Jos et ole täysin varma pinnan puhtaudesta tai puun asennuksesta on yli 4 viikkoa, pese se homepesuaineella ja painepesurilla, ja anna sitten kuivua kunnolla.

Kun maalaat uutta puupintaa, levitä tervavihtrilli suoraan pohjustamattomalle puupinnalle ja käsittele huolella myös päätypuut. Käytä maalaukseen ulkosivellintä. Voit käyttää myös ruiskua. Anna kuivua. Tee toinen käsittely aikaisintaan muutamien päivien kuluttua, mutta viimeistään samalla maalauskaudella.

Maalaa puu 1–2 kertaa riippuen alustasta ja siitä, onko kyse uudesta käsittelystä vai huoltomaalauksesta. Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaa ulkona.

Tekniset tiedot
Pakkauskoot: 1 l, 3 l ja 9 l
Tiheys: 0,94 ± 0,03 kg/l
Kiintoainepaino: 48 %
Riittävyys: 6–10 m2/litra pinnasta riippuen
Kuivumisaika: Useista päivistä useisiin viikkoihin riippuen mm. säästä, puutavarasta, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt pintaan.
Työvälineiden puhdistus: Tärpätti tai sprii

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.