Vihertervan työohje

Yleistä
Viherterva on pigmentoitu mäntyterva, joka perustuu aitoon tervaan, tärpättiin ja pellavaöljyyn. Se antaa puulle lopulta mattavihreän värin. Vihreä mäntyterva suojaa puuta kosteudelta ja UV-säteiltä.
Mäntyterva on luonnon oma puunsuoja, ja se koostuu muun muassa erilaisista hartseista ja terpeeneistä. Hartsit (pihka) ovat puun luonnollinen tapa suojautua mikro-organismeilta ja parantaa puun haavoja. Terpeenit (liuotin) nopeuttavat tervan kuivumista. Mäntyterva valmistetaan pihkaisista männyistä uunissa polttamalla.

Käyttökohteet
Vihertervaa voidaan käyttää aiemmin keittomaalilla ja rautavihtrillillä käsitellylle puulle sekä käsittelemättömälle
tai aiemmin tervatulle puumateriaalille julkisivulaudoituksiin, paneeleihin, aitoihin, puukattoihin, lavakalusteisiin ja muihin ulkopuupintoihin.

Käyttö
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi työskentele lämpimällä säällä. Lämpötilan ollessa yli 10 °C tervaa on helpompi levittää ja se tunkeutuu paremmin puuhun.
Höylättyjen puupintojen, kuten höylähirren tai muun kovemman julkisivu-/puumateriaalin, käsittelyn helpottamiseksi tulee mäntyterva laimentaa 10–20 % balsamitärpätillä tai spriillä.
Koska pigmentti laskeutuu purkin pohjalle varastoinnin aikana, on tärkeää sekoittaa aine huolellisesti ennen maalausta ja välillä maalauksen aikana.
Huomaa, että Viherterva on luonnontuote, jonka ulkonäkö voi vaihdella eri valmistuserien välillä. Jos sinulla on useita eri valmistuseriä (ks. kannessa oleva valkoinen etiketti), sekoita ne keskenään värierojen välttämiseksi.

Maalaus:
Suosittelemme ulkoverhouslautojen käsittelyä kertaalleen ennen asennusta. Maalattavan pinta tulee olla puhdas homeesta, levistä, irtoliasta ja auringon polttamasta puumateriaalista. Jos et ole täysin varma pinnan puhtaudesta, pese se homepesuaineella ja painepesurilla. Tämä on erittäin tärkeää etenkin aiemmin keittomaalilla käsitellyillä pinnoilla. Levitä tervamaali suoraan kuivalle puupinnalle ilman pohjustusta ja käsittele huolella myös pääty-puut. Käytä maalaukseen sivellintä. Voit käyttää myös ruiskua, mutta laimenna ruiskutusta varten terva edelleen 10–20 % balsamitärpätillä tai spriillä käytetyn ruiskutuslaitteiston mukaan.
Tee toinen käsittely aikaisintaan 1–2 päivän kuluttua. Maalaa 1–2 kertaa riippuen alustasta ja siitä, onko kyse uudesta käsittelystä vai huoltomaalauksesta.
Varmista hyvä ilmanvaihto. Maalaus ulkona. Käyttöturvallisuustiedote löytyy osoitteesta www.auson.se.

Pakkauskoot
0,9 l, 2,7 l ja 9 l

Tekniset tiedot
Väri: Vihreä (himmeä)
Tiheys: 1,13 ± 0,03 kg/l
Kiintoainepaino: 82 % ± 3 %
Riittävyys: 5–8 m2/litra pinnasta riippuen
Kuivumisaika: Useista päivistä useisiin viikkoihin riippuen mm. säästä, puutavarasta, ainemäärästä ja siitä, kuinka hyvin terva on imeytynyt pintaan.
Laimennus: Balsamitärpätti tai sprii
Työvälineiden puhdistus: Tärpätti tai sprii

Tässä lehtisessä annetut tiedot ovat ohjeellisia, ja ne on annettu ilman sitoumuksia. Suosittelemme aina oman mallikäsittelyn tekemistä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi. Lisätietoja käyttöturvallisuustiedotteessa ja pakkausetiketissä.