Puuterva
Mäntyterva on moneen taipuva tuote, jota pääsääntöisesti käytetään ulkona olevien puupintojen ja puurakenteiden suojaukseen sääolosuhteita ja hyönteisiä vastaan.
Perinteisesti männystä valmistettua puutervaa on käytetty jo vuosisatojen ajan muun muassa kirkkojen ja kulttuurihistoriallisten rakennusten paanukatoissa sekä puuveneissä ja laivoissa, mutta terva on hyvä tuote myös modernien talojen julkisivujen ja terassien suojaamiseen.
Monikäyttöinen terva sopii puun käsittelyn lisäksi muun muassa lääkinnällisiin tarkoituksiin, riven ja köysien käsittelyyn sekä aromina elintarvikkeisiin.
Kestävät Klassikot
Aito puuterva
Perinteinen uunissa poltettu puuterva modernimpaa käyttöympäristöön.
OMINAISUUDET
- Sopii moniin käyttökohteisiin
- Kaunis tervan ruskea väri
- Imeytyy hyvin höyläämättömään puuhun
- Tuotteella myös lääkitsevä vaikutus
Laaksossa poltettu puuterva
Kullankeltainen hautaterva vaativiin käyttökohteisiin.
OMINAISUUDET
- Tervattu pinta muuttuu ajan myötä kuultavaksi
- Sopii tarkkaa käsittelyä vaativiin kohteisiin
- Suosittelemme ohentamista
Roslagenin mahonki
Juokseva tervakuullote, joka antaa puulle tummemman mahongin sävyn.
OMINAISUUDET
- Valmistettu perinteisen ohjeen mukaan
- Erittäin juoksevaa
- Imeytyy hyvin
Laimenna oikein
Puutervan laimentaminen on tärkeää. Laimentaminen auttaa levitystyötä ja mahdollistaa tervan imeytymisen etenkin sileään puupintaan.
Laimennukseen käytetään Ausonin Balsamitärpättiä, joka mäntytervan tavoin sisältää puuta suojaavia ainesosia.
Sekoita oma tervatuote
Perinteinen tervan resepti on sekoittaa kolmasosa aitoa puutervaa, kolmasosa balsamitärpättiä ja kolmasosa keitettyä tai raakaa pellavaöljyä.
Usein kysyttyä tuotteistamme
On tärkeää, että maalattava pinta on täysin puhdas ja kuiva. Jos pinnassa on levää tai mitä tahansa homekasvustoa, pinta on ensin pestävä puhtaaksi tehokkaalla levä- tai homepesulla. Anna puhdistetun pinnan kuivua kunnolla. Aiemmin puutervalla käsitellyt pinnat täytyy vain harjata puhtaaksi liasta ja pölystä.
Poista aiemmin keittomaalilla maalatulta pinnalta irtonainen maali teräsharjalla. Viimeistele esikäsittely harjaamalla koko pinta pehmeällä harjalla. Käytä hengityssuojainta.
Sekoita maali huolellisesti ennen työn aloittamista ja myös useita kertoja maalauksen aikana. Pigmentti valuu nopeasti purkin pohjalle, erityisesti Tervavihtrillissä, jota tulee sekoittaa säännöllisemmin kuin muita pigmentoituja tervamaaleja.
Parhaat maalausolosuhteet ovat yleensä alkukesästä alkusyksyyn. Varmista, että luvassa on muutaman päivän poutajakso, ennen kuin aloitat maalaustyön, sillä voimakas sadekuuro voi pahimmassa tapauksessa saada vastamaalatun pinnan valumaan pois. On myös tärkeää, että puu on kuivaa käsittelyn aikana ja ettei pinta kastu ennen kuin terva on jähmettynyt. Puuterva kuivuu hitaasti ja kestää muutaman päivän kunnes terva on muodostanut vettä hylkivän suojan puuhun.
Suosittelemme maalausta mieluiten yli 10 asteen lämpötilassa. Silloin tervatuotteita on helpompi käsitellä ja ne tunkeutuvat paremmin puuhun. Myös suorassa auringonpaisteessa maalaaminen onnistuu. Mitä lämpimämpi sää, sitä juoksevampaa ja helpommin työstettävää terva on. Tervamaalilla voi maalata myös kylmemmällä säällä, mutta kylmemmässä lämpötilassa terva paksuuntuu, on vaikeammin levitettävää ja kuivuu hitaammin.
Tervaa voidaan maalata kovalle puulle, mutta mieluiten odota muutama vuosi kunnes puussa on pintaa, johon terva pääsee tunkeutumaan paremmin.
Tervamaalit sopivat useimpiin ulkopuupintoihin mm. vajoihin ja piharakennuksiin, laitureihin ja kukkalaatikoihin, kattoihin ja aitoihin. Mäntytervalla voidaan siis käsitellä melkein kaikkea ulkona olevaa puuta, jota ei ole aiemmin maalattu moderneilla maaleilla. Tervaa ei voi käyttää sisätiloissa.
Puuterva on erinomainen puunsuoja kaikenlaisille puurakenteille, mutta se ei ole elintarvikehyväksytty. Suosittelemme maalaamaan lavakaulukset ulkopuolelta ja peittämään ne sisältä sopivalla kankaalla.
Maalaamalla ulkovuorilaudat ennen asennusta voit pienentää riskiä siitä, että julkisivussa näkyy valkoisia raitoja puun kuivuessa. Suosittelemme kuitenkin tekemään vain ensimmäisen maalauksen irrallaan, sillä tervan kuivuminen kestää kauan, joten kahteen maalauskertaan voi kulua aikaa. Tätä voi olla erityisen tärkeää pohtia, etenkin jos vuokraat telineitä maalausta varten tai mietit missä kuivatat irrallaan maalatut laudat. Maalausta ei saa tehdä sisätiloissa, sillä terva sisältää mäntytärpättiä, joka on haihtuva liuotin. Lue lisää tuotteen käyttöturvallisuustiedotteesta.
Puutervalla maalaus eroaa hieman tavallisesta maalista maalaustavan suhteen. Tervalla voit maalata jopa kuumana kesäpäivänä auringon paistaessa. Tervasta tulee silloin hieman ohuempi ja helpompi levittää. Terva on sekä pohja- että pintamaali yhdessä. Käytä hyvää, leveää ulkomaalaussivellintä – mieluiten 70–100 mm leveää. Vältä liian paksujen kerrosten maalaamista. Sekoita aine ennen maalausta ja välillä maalauksen aikana. Käytä suojakäsineitä ja maalaa vain ulkona. Varmista, että ilmanvaihto on hyvä, muuten käytä suojanaamaria. Lue lisää tuotteen käyttöturvallisuustiedotteesta.
Kulutus on 5–8 neliömetriä litralla kaikille pigmentoituneille tervoillemme paitsi Tervavihtrillille, jonka kulutus on 6–10 neliömetriä litralla. Aito Puuterva ja Laaksossa poltettu puuterva riittää noin 2–4 neliömetrin käsittelyyn litralla. Kulutus riippuu puun ominaisuuksista, onko pinta höylätty vai höyläämätön, onko kyseessä uusi vai vanhempi julkisivu. Kuivaan ja halkeilevaan puuhun imeytyy enemmän ainetta, joten kulutus neliömetriä kohti voi olla huomattavasti normaalia suurempi.
Tavallisia sävyttämättömiä tervojamme ei voi sävyttää. Voit kuitenkin sekoittaa jo valmiiksi pigmentoituja tervamaaleja keskenään, ja näin saada sävyihin vaihtelua.
Yleensä suosittelemme pinnan uudelleen maalaamista 5–10 vuoden kuluttua olosuhteiden mukaan. Tervapinta kestää lyhyemmin etelä- ja länsipuolella kuin muilla puolilla. Aika-arvio on laaja muun muassa sään ja tuulen, puupinnan laadun ja asuinpaikan vuoksi. Terva kerää vähitellen kerroksia ja mitä useammin olet maalannut, sitä pidemmät huoltovälit ovat.
Puuterva on puhdas luonnontuote, joka kuivuu suhteellisen hitaasti. Kuivumisaika riippuu maalikerroksen paksuudesta, valitusta puulajista, puun iästä, säästä maalauksen aikana ja sen jälkeen. Näistä syistä tarkkaa aikaa on mahdotonta antaa. Pinta alkaa tuntua kuivemmalta muutaman päivän kuluttua. Sen jälkeen kestää muutama viikko tai jopa muutama kuukausi ennen kuin pinta on täysin kuiva.
Tervan hieman voimakkaampi tuoksu heikkenee merkittävästi viikon kuluessa, kun suuri osa tärpätistä haihtuu. Sen jälkeen tulee pehmeämpi ja savuisempi tervatuoksu, joka säilyy muutaman kuukauden ja ilmestyy sitten vain todella kuumina päivinä. Noin vuoden kuluttua sinun on jo asetettava nenäsi julkisivua vasten haistaaksesi sen.
Puutervamme, mukaan lukien tervavihtrilli, eivät sisällä rautasulfaattia, joka ruostuttaa naulat ja tinat. Kiinnityksiin voidaan siis käyttää tavallisia galvanoituja nauloja.
Puhdas terva ei sisällä ravinteita, jotka mahdollistavat homeen kasvun. Tervassa ei myöskään ole mitään, mikä minimoi hometta, jos sitä on jo ilmaantunut puuhun. Homehtuminen on luonnollinen prosessi, joka johtuu ilmaston vaihteluista, pintojen ominaisuuksista, pintojen materiaalista ja monista muista tekijöistä, jotka tietyissä tilanteissa toimivat yhdessä niin, että syntyy suotuisat olosuhteet homeen ja levien kasvulle.
Tervan kanssa ei yleensä tapahdu mitään. Tervatuotteet voidaan varastoida kylmissä tiloissa.
Pääty- ja leikkauspuupinta imee noin 30 kertaa enemmän kosteutta kuin tavallinen puupinta, joten on tärkeää, että tämä osa puusta käsitellään vettä hylkiväksi. Tarvittaessa voit ohentaa tervaa hieman balsamitärpätillä tai spriillä, jotta se tunkeutuu paremmin päätypuuhun, tai käyttää valmista Tervaöljy-tervasekoitusta, joka on täydellinen päätypuiden käsittelyyn.
Jotta tervakäsittely olisi kevyempää ja terva tunkeutuisi puuhun helpommin, voidaan terva lämmittää 50–70 asteeseen tai ohentaa n. 20 % balsamitärpätillä.
Vanhan tervareseptin mukaan sekoitettiin kolmasosa kutakin, pellavaöljyä, tärpättiä ja tervaa (ns. Roslagenin mahonki), jolla sitten käsiteltiin puujulkisivuja, puukattoja, veneitä, laitureita, aitoja ym. Sillä on myös antiseptisiä ominaisuuksia ja sitä voidaan käyttää eläinlääkintätarkoituksiin, kuten hevosen kavioihin jne. Pigmentoimattomat tervat muuttuvat levitettäessä tummanruskeiksi, mutta väri haalenee auringon vaikutuksesta, samalla kun terva jatkaa työtään puussa. Tervakäsittely tehdään kahdesti ja kuivumisaika on muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.
Roslagenin mahonki koostuu tervasta, pellavaöljystä ja tärpätistä. Se on melko juoksevaa ja se kuivuu nopeammin kuin tavallinen terva. Roslagenin mahonki sopii ominaisuuksiensa puolesta käytettäväksi laitureissa, veneissä jne. Terva muuttuu levitettäessä tummanruskeaksi, mutta väri vaalenee auringon vaikutuksesta. Roslagenin mahonki sisältää paljon pellavaöljyä, ja voi sen vuoksi epäsuotuisissa olosuhteissa kerätä hometta. Jotta tämä riski voidaan minimoida, on tärkeää, että käsiteltävä pinta puhdistetaan perusteellisesti ennen tervausta.